Karolina Backlund Höglund

Publicerat: 24 februari 2023

Innan Sharepoint fanns och innan Teams fanns. Så förekom det olika arbetssätt. Processer kanske fanns och bra rutiner var framtagna på företaget men jag tänker att vi hade olika kultur, olika mailkultur, olika möteskultur och det var inte effektivt. Vi började att jobba med gemensamma dokument i ”G” kolon, Sharepoint, men utan struktur för det var inte lätt och tydligt hur det skulle gå till. Alla anammar men det blir lite olika och inte då effektivt, inte lätt att hitta dokument tex.

Som nyanställd så fick vi ofta höra ”det låter struligt, det är kanske omständigt men du lär dig snart, ja det låter rörigt men du kommer in i det snart”

Det är absolut inte effektivt och ibland helt omöjligt att snabbt anpassa sig och göra ändringar i takt med kunders förfrågan och behov.

Sedan lanserade Microsoft Teams. (närmare 6 år sedan) . Jag tycker det är helt klart bättre än Sharepoint.

Jag har helt och hållet utgått från att jobba i Teams, eller så långt det går i varje fall. När jag kommunicerar, samarbetar i dokument och när jag checkar av min to-do. Jag deltar i Teamsmöten och ringer kollegor och andra jag behöver samarbeta med ifrån just Teams. Jag har automatiserat ett flöde så min mail kommer in till Teams istället. Från information och aktiviteter i de Team och kanaler jag ingår i så uppdaterar jag mig på mycket och kan dela med mig av kompetens till kollegor samt ta del av mina kollegors kompetens och dra nytta av det. Här kan jag lägga ut mina inspelade webinar och låta kollegor lyssna av när de har möjlighet.

Jag ser till att göra det jag behöver arbeta med tillgängligt från Teams.

Men varför är då Teams bättre än Sharepoint?

I Sharepoint kan jag också jobba med gemensamma dokument. Sharepoint är också en samarbetsplattform som integreras med andra appar precis som Teams gör också. Vi har tillgång till gemensamma dokument både i Sharepoint och i Teams.

Samma dokument finns på två ställen, samma innehåll.

När jag ändrar något i ett dokument och mapp i Teams så ändrar jag samtidigt i Sharepoint. Det hänger ihop.

Men åter igen – varför är Teams bättre än Sharepoint?

Den stora skillnaden är utvecklingen av Teams som Microsoft gör i syfte med att samla allt inom kommunikation och samarbete på ett och samma vy, tanken är att hålla fokus och inte växla mellan olika program & appar hit och dit.

Så skillnaden mellan Teams och Sharepoint är att i Teams kan jag alltså kommunicera bättre då jag kan göra det på alla sätt som jag behöver kommunicera , i videomöte, i chatt och i gemensamma dokument. Jag kan dela dokument och samarbeta direkt i teamsmötet, eller direkt i chatten och ringa kollegor enkelt härifrån. Det är bara en liten del av allt som jag har funnit på min resa i Teams. Börja idag ni med!

Vi på Gibon har tänkt på detta i Gibon365 som hjälper våra kunder att arbeta säkert, enkelt och produktivt.

Är du osäker på om det jag säger ovan är sant? Fråga mig så visar jag dig vad jag menar. Eller ta kontakt med ditt lokala Gibon kontor för att få veta mer om vad detta skulle innebära för just er verksamhet.

Nu kööööör vi!

Karolina
Affärs – och produktivitetsutvecklare


www.linkedin.com/in/karolina-backlund-höglund

Fler blogginlägg