Karolina Backlund Höglund

Publicerat: 10 februari 2023

Dessa 5 saker tänker du kanske inte på att du gör, men faktum är att det förstör din arbetstid och du blir inte effektiv!!

 • Du somnar sent kvällen innan
  När du ska börja jobba så tar det tid innan du är igång, du startar dagen med 2 koppar kaffe och går runt och stör kollegor istället, lägger tid på att berätta hur trött du är idag, att du somnade sent. Du börjar arbeta produktivt längre in på förmiddagen och du har stört dina kollegor så dom inte är effektiva.
  Tips – direkt när du kommer på jobbet så börja med att notera kroppens signaler, hämta kaffet, starta datorn och se över vad som är lämpligt att börja dagen med, kika i din To-do och börja göra de där små grejerna som är bra att få bort och är lätta att göra och inte kan gå fel (eftersom du är trött). Sedan har du fått energi då plingen i to-do haglar in och du har därmed vaknat till – ta kaffe nr2 och sedan är du igång för dagen!
 • Fokuserar inte till 100% på vad du gör här och nu
  – kan vara något så enkelt som att du ska boka in ett möte i Teams eller Outlook kalender men det plingar till i andra forum och du börjar läsa händelser i mobilen, eller det ringer … du väljer att börja gäspa, sträcka på dig och gå på toa mitt i allt, du väljer att svara på det där samtalet eller klickar runt och kikar på något helt annat innan du har skickat iväg mötesbokningen. Dessutom kom du på att du glömde lägga in någon deltagare och du får ta upp bokningen igen för att rätta till.. hur lång tid tog detta enkla arbetsmoment som att skicka en bokning till ett möte då egentligen?
  Tips – se över dina aviseringar i Teams samt fundera över: behöver jag ha outlook öppet hela tiden? Se över aviseringar i mobilen. Behöver du få alla aviseringar som är aktiverade?  Lägg in pauser och fokustid i Viva Insights istället så ser du upptagen ut i kalendern och du ökar chansen att göra arbetsuppgifter ostört. 
 • Struntar i lunchen för att du inte hunnit med det du skulle på förmiddagen
  känns iofs skönt att ha den nödlösningen men hur effektiv är du egentligen sedan? Hela e.m. är redan störd av att du inte kommer att vara fokuserad och orka med eftermiddagen som du borde. Du börjar med Multitasking och hoppar hit och dit så fort det plingar till, så fort du får aviseringar från andra håll.
  Tips boka in fokustid med hjälp av Viva Insights. Se till att ha flera block inbokat i veckan för fokustid och håll verkligen dessa tider för att fokusera helt och hållet på det du gör ”här och nu”. Du kommer att må så mycket bättre! Varför då – jo för att du blir klar med massor och ser hur effektiv du är!  
 • Hybridarbete.
  Du jobbar hemifrån och är inte helt nöjd med ditt skrivbord, din skärm, din kamera, din stol, din matta, din belysning eller din omgivning i rummet men tänker: “det fixar jag sedan”. (Även om det t ex. handlar om 2 dgr/vecka som du jobbar hemifrån så är det ändå 16 timmar som du ska orka hålla fokus utan störningar)
  Du behöver säkerställa att:  

  • Du har ett bra hemmakontor som funkar långsiktigt.  
  • Funkar det bra för Teamsmöte här?   
  • Kan du fokusera ostört utan att ditt husdjur eller någon annan familjemedlem stör dig?  
 • Det är fredag och du tänker bara på vad du INTE hunnit göra denna vecka som borde varit klart.
  Gah!!!!! Du ältar och maler detta och blir mer och mer stressad ju längre in på dagen tiden går. Du hoppar över både fikapauser och lunch och sitter inloggad sist kvar av alla med så mycket kvar! Du är sjukt ineffektiv för du bara gör lite ”här och där” smått i panik.
  Tips: redan morgonen , acceptera snabbt att du inte hunnit det du skulle. Vad gör du nu? Det som inte finns i din To-do eller i Planner det lägger du in där. Tänker om och planerar om med datum för deadline, kontaktar de som du behöver förlänga deadline med. Uppdatera helt enkelt så du har en ny plan för det hela. Välj ut 1 uppgift, endast 1! Som du väljer att göra klart idag. Gör den klar och har du sedan tid över så fikar du och tar lunch som vanligt och påbörjar nästa uppgift. Du får sedan göra helg med nya tag och god uppfattning om vad som väntar dig nästkommande vecka – trevlig helg! 

Trevlig helg önskar jag er alla,

Karolina
Affärs – och produktivitetsutvecklare


www.linkedin.com/in/karolina-backlund-höglund

Fler blogginlägg