Publicerat: 2 april 2020

Samtidigt som besöksförbud införs på alla äldreboenden ska det nu bli lättare för äldre och andra datorovana att kommunicera över nätet. Den nya gratistjänsten Dataprata gör det enklare att kommunicera med video, ljud och bild. Sajten känner av vilken enhet användaren har, ger tydliga instruktioner och hjälper till att starta upp de vanligaste apparna för videoträffar.

Dataprata som lanseras i dag ska hjälpa äldre och andra datorovana personer att ha kontakt med sina anhöriga. Dataprata är en samlingsportal där användaren kan gå in för att få hjälp med att starta de vanligaste tjänsterna för digital kommunikation på sin dator, telefon eller läsplatta. Sajten är enkelt uppbyggd och har extra tydliga knappar och text. På sajten finns också tydliga steg-för-steg-instruktioner för att komma igång.

–Vi vill bidra med det vi kan när samhället drabbats så hårt av covid-19. Vi insåg att vår kompetens kan göra nytta genom att erbjuda framförallt den äldre generationen med låg datorvana en förenklad möjlighet att kommunicera med sina nära och kära via videosamtal, säger Mia Åslander, vd på Gibon som är initiativtagare till Dataprata.

Tjänsten är gratis för användarna och har på en vecka byggts upp av Gibon tillsammans med digitalbyrån Daresay. Initiativet är en del av #vitecherupp skapat av IT&Telekomföretagen för att visa hur IT och digitala tjänster kan avlasta samhället under coronaepidemin.

Äldre personer har intervjuats på telefon och Dataprata har sedan byggts upp efter de önskemål och behov som de intervjuade har framfört. Dataprata har öppen källkod för att alla som vill ska kunna hjälpa till att förbättra den.

– Vad den äldre generationen tydligt uttrycker är att man saknar tydliga instruktioner, på sitt modersmål, för att börja nyttja tjänsterna. Det tog vi fasta på. Målet är att översätta sajten till fler språk så att även personer med annat modersmål än svenska ska kunna nyttja tjänsten. Här behöver vi dock hjälp av andra, så den som har kunskap får gärna bidra för att flera grupper av människor ska kunna kommunicera digitalt, säger Mia Åslander, vd på Gibon.

Länk: https://dataprata.se/

För mer information kontakta:
Mia Åslander, vd Gibon
076-188 91 77,

Fler nyheter