IT-säkerhet är idag en av de mest avgörande och brännande frågorna inom teknikvärlden. Med den snabba utvecklingen av digitala system och den ökande användningen av internet har behovet av att skydda vår data och information aldrig varit större. IT-säkerhet handlar om att förebygga, upptäcka och hantera hot och attacker mot våra digitala system och nätverk.

Vem kan bli angripen?
Det korta svaret är Alla. Ingen är säker men ju lägre säkerhet du har i din IT-miljö desto större risk löper du att bli ett enklare mål för angriparen.

Hur blir man hackad?
Du kan bli hackad på flera olika sätt, bland annat:
– Genom att klicka på en länk du får skickad till dig
– Att någon kommer över din identitet och loggar in via dina lösenord
– Att inte ha uppdaterat sina system och mjukvaror, till exempel brandväggar
– Vid nedladdning av filer
– Använda sig av samma lösenord till flera ställen

Vad kan konsekvenserna bli?
Kortsiktigt kan din IT-miljö bli krypterad, alltså otillgänglig för dig som användare. Detta påverkar verksamheten eller i värsta fall stoppar den helt. Långsiktigt blir detta stopp en kostsam effekt på verksamheten. Det är också vanligt att företaget som utsätts för attacker får en lösensumma som ska betalas för att ge tillbaka åtkomsten till det som blivit krypterat. Betalas inte denna finns ofta hot om publik publicering av känslig företagsdata.

Hur kan ditt företag arbeta förebyggande?
På frågan hur omfattande man bör arbeta med förebyggande IT-säkerhet, besvaras egentligen med den enkla motfrågan om företaget har råd med en cyberattack?

Checklistan nedan beskriver några punkter som du och din verksamhet bör arbeta kring.

  • Utbildning – Se till att du och dina anställda har rätt utbildning och kompetens gällande IT-säkerhet.
  • MFA – Skydda dina viktiga inloggningar genom att använda multifaktorsautentisering. Det kan låta uttjatat men är en riktig livräddare.
  • Backup – Se till att säkerhetskopiera dina filer och skapa en backup där du lagrar känsliga dokument, bilder eller andra filer du inte vill ska komma på villovägar.
  • Uppdateringar – Se till att dina enheter har de senaste programuppdateringarna installerade. Uppdateringarna innehåller ofta säkerhetsfixar som är viktiga för att skydda din enhet.
  • Informationssäkerhet – Håll koll på vart du lagrar dina filer och vem som har behörighet till dessa.

Vi på Gibon arbetar dagligen med att i största möjliga mån försäkra att er IT-miljö är så säker det bara går. Med kunskap, erfarenhet och verktyg kan vi erbjuda och utbilda er i att skydda ert data på bästa sätt.

Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig att göra en kostnadsfri analys av er miljö👇

Fyll i formuläret för en kostnadsfri IT-analys