Vad är Microsoft OneNote?

Microsoft OneNote är din digitala anteckningsbok. Här kan du anteckna och skapa innehåll med hjälp av text, bilder, tabeller, filmer och länkar m.m

OneNote ligger i molnet, vilket gör att du kommer åt dina digitala anteckningar vart du än befinner dig ifrån alla dina enheter. Du kan installera OneNote appen på din dator och stödjer Mac och Windows datorer, Android och Apple telefoner & surfplattor. Microsoft OneNote är även tillgänglig i Apple Watch.

Om du vid något tillfälle inte har tillgång till appen så kan du enkelt logga in med ditt konto på www.office.com på websidan och här kommer du också åt dina appar som ligger i Microsoft365.

Eftersom OneNote ligger i molnet så synkar den till alla dina enheter och gör att du kan börja skapa ditt innehåll på datorn. Därefter öppna samma innehåll på telefonen och fortsätta precis där du var i dina anteckningar, fast på en annan enhet.

Guide: Kom igång med Microsoft OneNote

Strukturera dina digitala anteckningar i One Note

Uppdelningen i OneNote är först att du har din/dina anteckningsböcker. Därefter skapas det avsnitt och i avsnitten skapas det sidor. Om du vill skapa en anteckning så börjar du med att skapa ett avsnitt genom att klicka på Lägg till Avsnitt och ge den en rubrik. Därefter Lägg till sida för att skapa sidor och skriv in titel på sidan, här kan du skapa hur många sidor som helst

För att skapa en ny anteckningsbok så gör det det genom att klicka på din befintliga bok och därefter Lägg till anteckningsbok

Skapa dina digitala anteckningar

Skapa text
Genom att klicka på en sida så skapar det ett fält där du kan börja skriva din text och en anteckningsruta skapar. Det gör att du ska flytta på textrutan sen vart du vill på sidan. Fortsätt skriva i samma ruta eller skapa en ny. Här kan du också ändra typsnitt, färg och format på din text, punktlista.

Skapa tabeller
Du kan också infoga tabeller för att få struktur på dina anteckningar.

Infoga bilder
På ett smidigt sätt så kan du infoga bilder på din sida. Här går det att välja bilder från fil, online eller din kamera. Det som är väldigt bra när du tar ett kort från din telefon är att du har 3 val av foton:

  • Foto, ta ett vanligt foto direkt i kameran.
  • Dokument, ta kort på ett dokument på skrivbordet där kameran känner av dokumentet och beskär det snyggt och smidigt.
  • Whiteboard, ta ett kort från en presentation på en Whiteboard på en konferens eller möte. Se hur nedan under smarta funktioner.

Rita
Under fliken Rita finns det verktyg som gör att du kan rita på din sida med olika typer av pennor, färger och tjocklek på streck.

Infoga filmer
Det finns också möjlighet att infoga filmer online. Det gör du genom att kopiera videolänken till filmen och kopiera in den på sidan så infogar den automatiskt filmen med rubrik.

Andra smarta funktioner

  • Ta kort på en whiteboard i ett möte som klipper ut enbart skärmen, och importeras in snyggt i OneNote.

  • Importera in mötesinformation genom att välja ett Outlook-möte med ett knapptryck. Importera enkelt in tid & datum, deltagare, anteckningar, material som delats m.m.

Behöver ditt företag komma igång med OneNote?  Hör av er i nedan formulär: